pátek 28. srpna 2015

Před rokem v Americe #1: Do hlubin Grand Canyonu a obří kaktusy na Apačím trailu

Chytl jsem spisovatelskou slinu a rozhodl se dalším seriálem vypořádat s nepopsanými úseky amerického roadtripu. Už to bude rok, co jsme brázdili USA a tak nevím jak psaní půjde... možná to bude spíš o fotkách.

V posledním příspěvku o USA jsme dorazili do Arizony a projeli divy v okolí městečka Page. Z Page naše cesta vede k největší klasice – Grand Canyonu.

Ke Grandu se lze přiblížit ze severního a jižního okraje. Nám byl doporučený ten jižní. Je turisticky populárnější, prý jsou z něho hezčí výhledy.

Z hned prvního viewpointu, na který jdeme, je jasný, že Grand Canyon je monstrózní. Do nekonečna se táhnoucí a klikatící vrstvy a zářezy, rozlehlost a prostor, co foťák nezachytí.



První den stíháme v Grand Canyonu jen odpoledne a večer. Turistů je tu mnoho, po okraji Grand Canyonu jezdí shuttle, co zastávka to vyhlídka. Před západem Slunce se necháváme zavézt na jeden z view pointů, procházkou jdeme po okraji kaňonu a pozorujeme, jak se postupně prohlubují stíny a rýhy Grand Canyonu se zahalují do tmy. I přes hodně lidí, které míjíme to celé působí dost hypnoticky a z obří propasti sálá ticho a klid.

Všechny kempy přímo v národním parku jsou obsazené, tak musíme potmě popojet kousek za hranice. Grand Canyon, alespoň jeho jižní okraj, je obklopený lesy, což bylo pro mne docela překvapení. Podél silnice mezi stromy se prochází obří jeleni.



Večer v kempu děláme s Lenčou táborák a dáváme pivka, je docela dost chladno.


Druhý den se chceme seznámit s Grand Canyonem důkladněji a plánujeme celodenní výlet „pod okraj“ – zhruba do půlky cesty ke dnu. Když jsme probírali Ameriku se Stehlíky, říkali, že dali v jednom dni túru až na dno k řece Colorado a zpět. Což je přesně to, před čím vás varuje 100 cedulí, vydáte-li se směrem dolů do kaňonu.

Taková túra je totiž zrádná. Z vršku dolů je to asi 1500 metrů převýšení. Narozdíl ale od klasické horské túry kdy šplháte nahoru a pak sestupujete... je tohle naopak. S klesající výškou taky roste teplota. Navíc nejspíš vyrazíte ráno a tak si zpáteční stoupání užijete pěkne za poledního/odpoledního pařáku.

Záchranáři prý každý rok křísí statečné turisty, kteří se o takový výlet pokusí. A jelikož nejsme (alespoň já ne) natrénovaní orienťáci tak jdeme jen „South Kaibab Trail“ k tzv. Skeleton Pointu – bodu asi 700 výškových metrů pod okrajem, ze kterého poprvé spatříme klikatící se řeku na dně.
Celodenní túra dovnitř Grand Canyonu je úplně jiná zkušenost než jen objíždět vyhlídky s davem turistů. Výhledy se otevírají nádherný, v první polovině při sestupu se v podstatě člověk jen kochá a fotí.



Občas míjíme pochodující stádo mezků, kolem cesty rostou podivné pouštní rostliny a keříky. A postupně se dělá pořádný horko.
































Po siestě a obědu na Skeleton Pointu se trochu zdráhavě otáčíme... Dolů se jde tak dobře a láká to – ještě kousek níž, blíž k řece. 



Ale ne, budem rozumní a začínáme stoupat zpět. Cesta nahoru je konečně pořádný workout. Ždímám ze sebe kýble potu a šlapu pod neúprosným arizonským sluncem.



Stíháme to nahoru pěkně, máme super pocit z pořádné túry a ještě dáváme další západ Slunce. Na okraji kaňonu postávají a sedí hloučky lidí, pozorují a čekají. Je tu i několik malířů, kteří se snaží zachytit hru stínů a sluncem prosvícené mraky.


Grand Canyon parádní a celodenní výšlap pod okraj rozhodně doporučuju. Kdo chce na dno, dá se udělat 2 denní pochod – na dně kaňonu má být Bright Angel Campground, kde můžete přespat a druhý den se časně zrána vydat na pochod nahoru.

Z Grand Canyonu směřujeme Arizonou na jih. Začíná etapa okruhu, na kterou bych určitě sám nepřišel a byla nám doporučena zkušeným americkým průvodcem panem Hájkem. 

Projíždíme lesy kolem Flagstaffu, krajina působí horsky, jsou tu lyžařská střediska. Po cestě se pořádně rozprší a my přijíždíme do Sedony. Zde konečně Lenča úspěšně završuje „hon na Kindla“ – v místím Staples pořizuje čtečku a tak je na světě slovutný „Kindle ze Sedony“ :).



V Sedoně je i hezký park Red Rocks – malebné červené skály zasazené do zeleně. Krátkou procházkou jdeme bujným porostem a posloucháme ohlušující cvrkot cikád.



Ten samý den pokračujeme v dlouhé jízdě. Vzhledem k tomu, že máme napevno zabookované ubytování v San Diegu, už máme na zbytek Arizony pevně vyměřený čas a čeká nás mnoho mil na amerických highways. Pro dnešní den míříme k Roosevelt Lake, konkrétně na mapě nacházíme kemp přímo u jezera s podezřelým názvem Cholla. Pomalu padá tma. V dálce se začíná blýskat. Jak se blížíme k vodě, střídá se jeden blesk za druhým. Po pár špatných odbočkách konečně přijíždíme ke kempu Cholla. Blesky stále křižují oblohu ale neprší, je horko. Kemp vypadá rozlehle a naprosto opuštěně. Všude je tma, jen prázdné umývárky svítí. Ve vzduchu lítá spousta much a z cesty na nás zlověstně kouká ropucha.

Po chvilce váhání se rozhodujem, že se nám to tu nezdá :-D. Obracíme se a jedem kousek zpět. V hospodě u cesty se ptáme, kde se tu dá ubytovat a odkazují nás na kousek vzdálený motel Tonto Basin Inn.

S velkou úlevou zjišťujem, že mají volný pokoj za slušnou cenu. Když parkujem, vedle našeho vchodu sedí na kempovacích křesílkách párek středního věku. Popíjí a koukají na blesky. Dáváme se do řeči, zjišťujem, že se jmenují Gilbert a Anna-Marie. Gilbert slaví narozeniny, oba už jsou slušně v náladě, otvíráme s nima pivko a vykládáme. Gilbert, vypadá na Mexičaňa i když se dušuje, že z Mexika není, po chvíli běží do auta a ukazuje nám fotky, jak ulovil medvěda.


Po pár pivech a náročném dni se spokojeně ukládáme zase jednou do normální postele. Vlastní pokojík a postel je podstatně sympatičtější než mouchy a ropucha v Cholle.

Následujícího dne se probouzíme do slunečného ráno. Když vyjdem před pokoj, připadáme si jako v nějakém filmu. Na vyprahlých kopcích kolem stojí obří kaktusy. Na zemi okolo motelu jsou hromádky mrtvých chroustů. Ťukáme na Annu Marii s Gilbertem, protože večer tvrdili, že se prostě musíme přijít rozloučit :). Gilbert se tváří značně seriózněji než předešlou noc, Anna Marie na nás volá sbohem zahrabaná v peřinách. Nasedáme do auta a pokračujem dál. Obrovských kaktusů všemožných tvarů přibývá.


Dávám koupačku v jezeře a u přehrady se stáčíme z hlavní silnice na tzv. Apache Trail. 



Prašná cesta, kterou původně používali Apačové se klikatí asi 40 mil úchvatnou krajinou Superstition Mountains. Hory poseté lesy obřích kaktusů Saguaro (některý dokonce s prsama!), krásná jezera Apache Lake a Canyon Lake.




Prach z cest smýváme pivem ve stylovém salónu Tortilla Flat. Gilbert nám ho doporučil na oběd a kdo dělá Apache Trail, neměl by Tortilla Flat vynechat. 



Je to stylová arizonská knajpa uprostřed divočiny, zdi polepený dolarovkama, sedla místo barových stoliček, mexický jídlo, burgery. Vaří moc dobře :)





Vynořujeme se z divočiny u městečka Apache Junction a se západem slunce míjíme mrakodrapy metropole Phoenix. Najíždíme na „jako pravítko“ rovnou silnici č. 10, ladíme elektronické rádio Utopia, nastavujem tempomat na 65 mph a frčíme nehostinnou vyprahlou krajinou dál do noci. Cílem je dojet k řece Colorado, na hranice Arizony a Kalifornie.

Žádné komentáře:

Okomentovat