sobota 1. srpna 2015

Krádež laptopu, Steampunk a poloostrov Otago

Po odletu rodičů 6. března se dospáváme v kempu Spencerville v Christchurch. Nabitý program posledních týdnů máme úspěšně za sebou a čeká nás cestování po Jižním Ostrově ve dvou. Už bez tlačícího času a pevného plánu. Jediné limity jsou peníze, blížící se podzim a chuť a síla cestovat.
Vzhledem k tomu, že nám odešel adaptér, musíme nabíjet našeho laptopa Nomáda přes USB kabel a to trvá zatraceně dlouho. Ukazuje se, že na cestě to je značná komplikace, začínáme nechávat nabíjet počítač ve veřejných prostorách kempů. A tak se rozhodujem že první věc po odjezdu rodičů bude sehnání nového adaptéru. Obcházíme několik elektronik ale bohužel... nikde nemají silnější adaptér s naší koncovkou. Vracíme se do kempu s nepořízenou a vida... mezitím nám lohli počítač. Který jsme v kempu... stylově... nechali nabíjet :-D.

Je to docela šok, obcházíme kemp, kopírujeme výzvu k vrácení, oblepujeme záchody, sprchy. Neohroženě se vydáváme do maorské části kempu a hloučku asi 20ti zevlujících macatých domorodců vysvětlujem, že se nám ztratil počítač a že jsme v něm měli důležitá data. Všichni zúčastněně pokyvují, ale odezva žádná. Obcházíme i podivná individua, kteří v kempu trvale žijí v obskurních karavanech.

Jeden pupkatej chlapík nás zve k sobě do přívěsu a radí co máme udělat. Obvolat cajty a zastavárny. Taky nám doporučuje posílat cenný data domů do ČR na SD kartách (tím jsme se inspirovali a většina našich fotek už je na cestě nebo uložených na domácím harddisku). Díkybohu to nejdůležitější - fotky z víc jak půlroku na Cestě - jsme měli zkopírované všechny na harddisku, který nám zůstal.
I tak je to ale pruda – měníme všechny hesla, internetové bankovnictví, sociální sítě... dokumenty se snažíme pohledat po emailech. Máme nepříjemný pocit, protože v počítači (byť zaheslovaném) jsme měli i kopie pasů a podobně. Až později jsem četl rozhovor s tzv. „digitálním nomádem“– ajťákem co pracuje na cestách a jednou z jeho základních pouček bylo – mít vše zálohované online v cloudu – počítač na cestách musí být jen kovová věc, o kterou můžete kdykoliv přijít... ale všecha data vám zůstanou.
První půlden bez počítače máme ještě naději. Co chvíli obcházíme „TV lounge“, kde jsme laptop nechali nabíjet. Pokaždé když kouknem do kouta tak trochu čekáme, že tam bude vrácený, zapojený v síti... tak, jak jsme ho tam nechali.
Ale když ani po noci počítač vrácený není, pomalu se smiřujeme s tím, že prostě zmizel. Nechávat ho bez dozoru byla blbost... po kempech mimo město jsme si zvykli, že je to v pohodě a ostatní lidi počítače často taky tak nechávali. Jenže v městským kempu bylo asi jiný složení... a jedna negativní zkušenost holt převáží těch 10 pozitivních :-).


Bloumáme po dlouhé pláži kousek od kempu, je docela chladno a fouká. Cítím se trochu přešle, nakupila se únava, krádež počítače, lehká homesickness po odjezdu rodičů, končí nám WOF (technická na autě) a začínáme taky přemýšlet o nejisté budoucnosti po procestování Jižního Ostrova. Měli bychom zase vydělat nějaké peníze a mám pocit, že už by to pomalu chtělo rozhodit sítě, zkontaktovat nějaké agentury, vytvořit Cvčka atd. No chmury přejdou a Cesta pokračuje.

Další den jdeme do stejné elektroniky a místo nové nabíječky pořizujem nový počítač. Je trochu macatější, trochu pomalejší a na základě kempu Spencerville, kde nám ukradli Nomáda dostává jméno Bud Spencer. Opouštíme Christchurch a vydáváme se přes poloostrov Banks Peninsula do městečka Akaroa.

Akaroa nám byla víckrát doporučena, je speciální tím, že ji osídlili francouzi a městečko má díky nim „francouzský šmrnc“ a názvy ulic jako např. Rue Lavaud. Je to pěkný místo, historické domky, z vršku majáku koukáme na plachetnice v místním přístavu. 



Jdeme lesem ke starému anglikánskému hřbitovu, prozkoumáváme místní kostelíky a ve francouzské kavárně nevynecháváme klasické cappucino doplněné lahodným caramel slicem. Ze stejné kavárny také bookujem rezervaci na první Great Walk – 4 denní túru Kepler Track ve Fiordlandu.
Tímpádem naše trasa začíná zase dostávat obrysy a nějaké pevné body. 

V zelených kopcích Banks Peninsula by určitě šlo pochodit dýl, ale my už v Akaroe jen necháváme v autodílně prodloužit WOF. Máme trochu obavy, ale žádné problémy nejsou, zaplatíme 40 dolarů a můžem jezdit dalšího půl roku! :-) Ohledně WOF asi hodně záleží, ke komu člověk jde. Z doslechu vím, že v některých autodílnách se snaží „najít“ na autě co nejvíc chyb a přivydělat si jejich opravou. U nás to šlo rychle a levně.

Z městečka Akaroa odjíždíme už líp naladění a směřujem na jih po východním pobřeží. S přespáním v nepříliš zajímavém městě Timaru se dostáváme do mnohem lepšího Oamaru :-). Oamaru mě dost bavilo a příjemně překvapilo. Působí na mě, že si místní pěkně „vyhráli“. Oamaru má „viktoriánskou čtvrť“, kde najdete všemožný sběratelský obchůdky, galerie plný podivností a různý vychytávky. 





























































Krom toho je Oamaru taky městem tučňáků – my jedem večer na Bushy Beach. Z útesu nad pláží 
s napětím pozorujem, jestli se z moře vynoří nějaký „yellow-eyed penguin“. Po delší době se zadaří, ale vidíme jen v dálce se kolébající malou postavičku.



Je možný si i zaplatit vstup do areálu na cípu města a pozorovat množství malých „blue penguin“. Do toho nejdem, věříme, že se nám podaří ještě tučňáky potkat v přírodě zadarmo. V noci v kempu u přístavu slyšíme podivné skřehotání – prý tam hnízdí malí tučňáci přímo někde pod terasou.

V Oamaru taky navštěvujem hodně vychytaný Steampunkový muzeum. Těžko to popisovat, všechno je hodně interaktivní, mačkáte různý tlačítka, v temných koutech se pohybují nedefinovatelný stroje, biomechanický potvory se šklebí ze stěn, projdete Infity Portálem, lokomotiva před vstupem chrlí oheň... a vstupenky vám prodá šílenej šedovlasej motorkář :-).


































Z Oamaru to krosíme v naší dodávce směrem do „skotského města“ Dunedin (... neplést s Dudandyn). Po cestě stavíme u tzv. Moeraki Boulders. Osamělé obří kulaté balvany uprostřed pláže. 



Geologové tvrdí že vznikli tak, že jádro (tvořené nejspíš nějakou fosilií) postupně obrostlo kolem dokola šutrem. Aspoň tak to chápu já. Stejně pravděpodobný ale je, že Bilbo zas s někým rozprávěl do svítání.                                                                                                                                                   

Dunedin je příjemný univerzitní město. Působilo na nás „nejevropštěji“ z novozélandských měst.  Je určitě hezčí než Christchurch. Velkou část přistěhovalců tvořili Skotové a Dunedin v podstatě znamená Edinburgh v gaelštině. Dunedin byl hlavním centrem během zlaté horečky a v té době tu vzniklo hodně hezkých historických budov – katedrály, parádní vlakového nádraží. Centrum města tvoří osmiúhelníkové náměstí Octagon.



Hlad zaháníme v asijské restauraci Wong Gok a v Dunedinu ještě absolvujem prohlídku čínské zahrady s jezírkem, vodopády, skalkami, altánem a vším, co k tomu patří J.

Ten samý den odpoledne jedem na poloostrov Otago. Otago je nádherný, strávili jsme tam jen půl dne, ale určitě by stálo za to tam pobýt dýl. Po nezpevněné cestě se šinem s dodávkou k místu zvanému „The Chasm“. 


Alejí stromů vyjdete na zelené travnaté pláně vysoko nad oceánem. Na nich se pasou extrémně chundelaté ovce. 


Když dojdete na okraj plošiny, koukáte na útesy strmě padající do moře. Fouká studený vítr, svítí slunko a je to nádhera.


Po zelených pastvinách pokračujem dál, chceme dojít do Sandfly Bay, kde mají večer přistávat tučňáci. Postupně klesáme a najednou pod nohama cítíme jemný hluboký písek. 



Většinu sestupu to hrnem dolů v písečných dunách až přicházíme k divoké pláži a rozbouřenému moři. Sedíme schovaní v trávě kousek bokem a vyhlížíme tučňáka. Správně byste neměli být vůbec vidět, páč jsou to stydlíni a když uvidí nebo uslyší někoho na pláži, nevylezou z vody.



Čekáme, ale bohužel nic, musíme se vrátit. Ještě je třeba zmáknout namáhavý pochod pískem nahoru. Fouká protivítr a mete písek do očí. Se setměním konečně přicházíme k autu. Padá mlha a my po prašné cestě odjíždíme a opouštíme krásný poloostrov Otago. 


Z Dunedinu míříme do Catlins, nejjižnější oblasti Jižního Ostrova. Tam už konečně budem mít víc štěstí na tučňáky :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat