sobota 22. srpna 2015

Rok na Cestě

Holla holla, 15.8.2015 to byl rok, co jsme vysmahli z domova a vydali se na velkou Cestu. :-) Krátká hláška pod nadpisem blogu praví „kolem světa v létě 2014 na rok a možná déle“. Tak to vypadá, že spíš to bude „déle“.

Myslím, že je na čase stručně zrekapitulovat, co se za ten rok odehrálo:

15.8.2014 jsme vyrazili z Prahy směr New York. Po strastiplné první noci Couchsurfování v Brooklynu u psychonauta Lexe Pelgera jsme se přesunuli  na ubytování přes AirBnB a týden průzkumovali New York.

Následoval přelet do San Francisca, nakoupení stanu, vařiče, etc. a vypůjčení auta – rudého Chevroletu. Poté jsme vyrazili na 5ti týdenní kempovací road trip po Kalifornii, Nevadě, Utahu a Arizoně – národní parky a velkoměsta západu USA.

Nabití zážitky a s tisíci fotek na SD kartách jsme sedli na další letadlo a přeletěli na Havaj. Zapůjčili jsme mini Fiata, projezdili ostrov Oahu, zašnochrolovali a pustil jsem se do čtení Mládí v hajzlu.

Po 2 týdnech na Havaji jsme osedlali Jet Star Airlines a s přestupem v Sydney dorazili na Nový Zéland. Zavazadla zůstala v Sydney. V Aucklandu jsme zažili nejlepší couchsurfing u chlápka jménem Lyall a páru Tima a Dani. Po dvou dnech dorazily i krosny.

V prvním týdnu na Zélandu jsme zařídili bankovní účty, IRD numbers, koupili dodávku přes TradeMe a vyrazili na jih do Otaki, kde jsme měli domluvený WWOOF – dobrovolničení na organické farmě.

Následovaly 3 týdny plení, kopání pařezů, sekání trávy a bydlení v chajdě na pozemku farmáře Rona. Potkali jsme tu odvážnou cestovatelku Lenu, stopující po Novém Zélandu. Ron nám postavil postel do naší dodávky. Během WWOOFování jsme zařídili práci v Haastu v kavárně na Jižním Ostrově.

Přes Cookův průliv jsme přepluli i s dodávkou na Jižní Ostrov a bez váhání zamířili po divokém West Coast do Haastu. Tam jsme strávili 3 měsíce u Alyho a Janene, našich super domácích a zaměstnavatelů. Smažení fish and chips, dělání cappucin, bydlení v kontejneru. Mnoho deště, mnoho sandflies, jeden den volna týdně, občasné výlety po krásném a divokém West Coast. Nejbližší civilizace byla 120km vzdálená Wanaka, kde jsme strávili první letní Vánoce v kempu a poprvé spali v našem campervanu. Aly nás vzal poprvé na Jet Boat, ulovili jsme ryby kahwai, vyudili je a spořádali.

Po odpracování 3 měsíců jsme vyrazili do Christchurch přivítat rodiče. Udělali jsme společný 2,5 týdenní okruh po krásách Jižního ostrova, doplnili zásoby calvadosu a doutníků, pořádně zakempovali. Dvakrát se porouchala naše dodávka a dvakrát byla úspěšně opravena za cca 300 dolarů.

V březnu jsme se rozloučili s našimi rodiči i s naším počítačem. Pořídili jsme nový počítač, vzpamatovali se a vyrazili dál na jih. Projeli jsme krásné divoké Catlins, viděli lvouny a tučňáky v přírodě a dorazili do Fiordlandu. Zde se nám podařilo dát 2 vícedenní túry – tzv. Great Walks – 4 denní Kepler Track a 3 denní Routeburn Track.

Po opuštění Fiordandu jsme se ještě chvíli potulovali po Jižním ostrově, naposledy navštívili Haast a posléze se rozhodli vrátit do Aucklandu, získat pracovní zkušenosti a vydělat si na pokračování a návrat domů.

10. dubna jsme dorazili zpět ke starému dobrému Lyallovi a od té doby bydlíme u něj. Trochu jsem oprášil angličtinu v jazykovce a začal makat jako SAPí programátor a aktuálně procházíme důkladným imigračním cvičením – zařizováním víz, novozelándských řidičáků a podobně.

Lenča a Lyall se po pár měsících tréninku stali plnohodnotnými mariášovými sparingy :-).

Tak to je rok na Cestě. Blog se snažím držet aspoň na jednom příspěvku měsíčně, někdy to není jednoduchý, ale většinou se docela těším až si projdu starší fotky a zavzpomínám.

Co se týče budoucnosti, ta zatím není pevně daná. Hodně záleží jak se vyvine naše práce v Aucklandu. Po opuštění Nového Zélandu bychom chtěli procestovat Indonesii a Asii... a pak už nejspíš zamířit domů.

No a především jsme zdraví a spolu, takže je to dobrý :-).
Cheers!






Žádné komentáře:

Okomentovat