neděle 4. ledna 2015

Oblouky, kaňony, monumenty

Tak tu máme rok 2015. Za náma jsou Vánoce, Silvestr i Nový rok – to vše hodně netradičně v létě, daleko od domova, na Novém Zélandu. O tom ale jindy a v tomhle příspěvku si zavzpomínám na září minulého roku, na pokračování našeho roadtripu státem Utah až k hranicím Arizony. Je to už nějaká doba, tak uvidíme, jak psaní půjde… chtěl bych mít na blogu popsanou celou cestu, možná méně detailně, ale už jen kvůli fotkám.

Z mormonských sadů v NP Capitol Reef odjíždíme po namáhavé túře až večer a musíme zvládnout přejezd k městu Moab. Jízda potmě je dost nepříjemná, protijedoucí auta oslňují, do kempu Riverside Oasis u řeky Colorado přijíždíme až po zavíračce. Na recepci nikdo, naštěstí ale nacházíme na okně přilepenou obálku se zkomoleným „SKOLEK“ a v ní naši vstupenku do kempu – po zkušenostech v Yosemitech jsme radši zavolali z mekáče po cestě, udělali si rezervaci předem a vyplatilo se.

Druhého dne ráno vyrážíme zprůzkumovat klasiku mezi americkými národními parky – Arches.  Jako vždy nás pouští do parku zdarma na základě našeho „pasu“ – kartičky America the Beauty zakoupené od kamaráda už v ČR. Při vstupu tradičně dostáváme mapku a parkové „newspaper“ – o výletech v NP není potřeba předem nic zjišťovat – vše důležité lze nalézt v těchto brožurkách a vybrat si z popsaných tras dle délky etc… too easy. J

Arches jsou oblouky / okna vymleté z červených skal uprostřed pouštní krajiny. Je to krásný, ale je tam hodně lidí a spíš než delší výlety najdete kratší procházky k jednotlivým „arch“. Vydáváme se směrem k „Devil’s Garden“ a přicházíme k „Landscape Arch“, obří oblouk, který vypadá na spadnutí… a taky že jo, část se ho před pár lety zřítila a od té doby už se pod ním nevyfotíte, vstup zakázán, nikdo netuší, kdy se to zbortí celý. 


Na nejvíce fotkách určitě uvidíte „Delicate Arch“. Vede k němu celkem slušný výšlap do kopce, ale tím jak je populární ho chtějí vidět všichni. Opět se nám naskýtá unikátní pohled na zapařené amíky v riflích, kteří se pachtí po rozpálené skále. Je to k neuvěření, ale oni prostě nedají na „džíny“ dopustit. Už Evžen, u něhož jsme bydleli kousek od Central Parku v New Yorku, se hrozně divil, že s sebou nevezeme rifle a považoval je za esenciální kousek výbavy.

Vyfotit Delicate Arch bez lidí je docela kumšt – na konci výšlapu projdete po římse zařízlé do pískovce a otevře se pohled na skalní amfiteátr, uprostřed Delicate Arch a fronta asiatů čekajících až se budou pod ním moci vyfotit. Místo je to ale krásný a pokud pojedete do Arches, tak rozhodně nevynechat!¨



I další dvě noci trávíme ve stejném kempu. Navzdory tomu, že před 8mou ráno je budíček – za stanem probíhá stavba – jsme si místo docela oblíbili. Sprchy jsou krásně teplé, pár kroků od stanu je výhled na proudící masu vody v řece Colorado a paní na recepci po ránu vaří kafíčko, jehož se stávám věrným konzumentem.

Je teplo a tak poprvé zkoušíme koupit led – v USA je led dostání všude – na benzínkách, u supermarketů… Využíváme ho na vychlazení piv. Vedle nás táboří jakýsi frantík a večer přichází a drmolí něco o „Didhó“… nechápu co myslí… Diderot? Potřebuje encyklopedii? Nakonec vyrozumíme, že má vstupenku do nedalekého státního parku Dead Horse Point a že nám ji chce dát, že se dá použít. Prý je to tam krásný, tak proč ne – berem vstupenku, frantíka obdarujem vychlazeným lahváčem a všichni jsou spokojení.


Další den tedy vyrážíme do Dead Horse Point, doporučení potvrzuje i paní na recepci. Tím, že je to „státní park“ a nikoliv „národní park“, nám neplatí pas… nicméně vstupenka „za beer“ zapekla bez problému. Dead Horse Point je zužující se výběžek náhorní planiny obklopený propastí, takový místní Grand Canyon. Buď se na konec cípu dostanete procházkou po východním/západním okraji… nebo se tam dá dojet autem. To je škoda, dáváme si to pěšky, ale je trochu demotivující, že kousek od nás jezdí autobusy turistů po silnici J. Počasí je zvláštní, často se nám v USA stává, že nevíme, jestli je teplo nebo zima – Slunce pálí, ale je dost chladný vzduch.



Po projití Dead Horse ten samý den přejíždíme do Canyonlands. Tenhle národní park je rozdělen na tři části – Island in the Sky, Needles a The Maze. My projíždíme Island in the Sky, už jenom view pointy, je to hezký, ale většinou podobný jako Dead Horse – výhledy na hluboké kaňony. Zajímavější by možná byla část Needles, ale ta je trochu z ruky - vynecháváme.



Arches, Dead Horse i Canyonlands jsou dostupné z města Moab, u něhož kempíme. Jako obvykle dáváme pokus sehnat Lenči kindle – dokonce prubnem i místní knihovnu, ale stále neúspěšně. Naše působení v Moabu zakončíme burgrem ve Wendys. Celý roadtrip provází ochutnávky amerických fastfoodů. Vyzkoušeli jsme McDonald, Burger King, KFC, Taco Bell a burgřík ve Wendys byl asi nejlepší J.

Z Moabu stáčíme na jih a fičíme směrem do Arizony, do teritoria Indiánů Navahů a jejich posvátného Monument Valley. Navahové jsou obchodníci, takže brzy se kolem silnici vynořují stánky s „lapači snů“ a různými cetkami. Zároveň si nějakým způsobem sami spravují své území, takže ani na jakékoliv „navažské“ přírodní atrakce (včetně Monument Valley) vám nebude platit pas do národních parků a zacvakáte pěkně navíc.


Do údolí monumentů přijíždíme navečer, v kempu Goulding’s relaxuju v bazénku. Slunce zapadá nad monumenty a náš stan i auto se pokrývají vrstvou červeného prachu. Vedle nás stanuje osamělý bělovlasý motorkář, který si vše veze na svém „bajku“ včetně malinkého stanu. To je jiná liga, než my s nacpaným autem pro 5 osob J.

Samotné Monument Valley je jakýsi okruh cca 10ti stanovišť které projíždíte autem, cesta je nezpevněná, terénní, červený prach proniká všude a náš Sonic dostává pořádně zabrat. 



Na většině stanovišť mají Indiáni nějaký stánek, koně a pokusí se vás zkasírovat, za co to jen půjde… třeba za fotku u ohrady J. Na túru se tady nedá, mimo stanoviště je přísný zákaz, je to tu vše mocně posvátný. 



Monumenty jsou ale parádní, osobně se mi to líbí víc než Arches, krajina je rozlehlejší a působivější a s indiánskými stánky a koníky to má dobrou atmosféru.



Z Monument Valley pokračujeme dál do Arizony, naším cílem je městečko Page…

Žádné komentáře:

Okomentovat