pátek 8. srpna 2014

Očkování

Očkování - trochu sporné téma. Dost cestovatelů to bere tak, že očkování není nutné nebo pouze ty zcela základní. Často se taky dá narazit na názory (např. ze strany pokrokových matek), že vakcíny obsahují pořádnou kupu sraček a dají tělu hodně zabrat.
Na druhou stranu doktor zabývající se cestovní medicínou řekne, že je to hloupost a očkování je rozhodně vhodné. Nicméně ten má zase zájem očkování prodat... A co teď?
My jsme se nakonec rozhodli očkovat se spíš víc než míň. Že bude lepší dát si trochu do těla při očkování než kteroukoliv z těch nemocí dostat na cestě. A tak jsme začli s očkováním na podzim 2013... a skončili jsme s ním teď těsně před cestou (já už mám odpícháno, Lenču ještě jedno čeká). Mnoho z těchto očkování je kvůli etapě po Novém Zélandu - tedy Asii/Indonésii. A proti čemu všemu jsme se obrnili?

  • Žloutenka A/B
  • Meningokok
  • Dětská obrna
  • Břišní tyfus
  • Cholera a cestovatelský průjem
  • Vzteklina
  • Spalničky, zarděnky, příušnice
  • + samo tetanus, který jsme měli z dřívějška

Sada co? :-D. Téměř všechny očkování se dávají do ramene, mnoho z nich v několika dávkách. Výjimkou je cholera - ta je jako drink, který do sebe kopnete po ránu místo kafe. Každé očkování má jinačí dobu působnosti - např. žloutenky už platí life-long, kdežto tyfus jen do roku 2017.
Zajímavá je taky cena - celkově jsem do očkování investoval cca. 10 000 (pouze pro mne - 1 osobu).
Na druhou stranu musím říct, že jsem na očkování chodil v průběhu roku docela rád - bylo to vždycky připomenutí cesty, většinou ráno před prací. Hodně pozitivně taky působilo místo, kam jsme chodili - Oddělení očkování a cestovní medicíny v Brně, paní doktorka Anna Přívorová a sestřička byly super, už si nás pamatovaly a vždycky s nama probraly i další věci ohledně zdraví a cesty. I to, že personál působil takto profesionálně a sympaticky přispělo k tomu, že jsme se nakonec nechali očkovat "víc než míň".
Co se týče nějakých negativních účinků - já osobně jsem se občas možná cítil trochu víc unavený, ale nic kritického. Vyloženě špatně mi nebylo z očkování nikdy. Pokud máte velký záběr / oslabenou imunitu tak asi může očkování přidat "svoji trošku" a způsobit, že snadněji onemocníte. Na druhou stranu i to je myslím lepší než pak chytit některou z těch vážných nemocí v cizině.
Výsledkem je, že máme takový hezký žlutý deníček jako je na obrázku a v něm spoustu razítek... a snad taky spoustu protilátek v žilách. A na Zélandu nebo někde později si musím nechat přeočkovat vzteklinu :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat