pondělí 8. září 2014

Na jih podél Sierra Nevady

Yosemity opouštíme silničkou vedoucí průsmykem Tioga (3031 m.n.m) – a dostáváme se tak na druhou stranu pohoří Sierra Nevada – na východ.  V našem Chevroletu už máme zprovozněné zapojení mp3ky přes AUX a tak nám krásné výhledy doplňuje i rozmanitá hudební kulisa od Boba Dylana, přes Parov Stelar až po Hradcův nekompromisní „Schmutz Mix“.

V serpentýnách (a obecně všude po USA) míjíme vysvalená americká auta – Mustang, Dodge… zajímavé jsou i kamiony. Zatímco v ČR mi přijdou jako čistě praktické „pojízdné bedny“, tady je každý truck nabušená nablýskaná mašina, že by ji mohl řídit Sly ve filmu Over the Top.
Jakmile sjíždíme pod hory, otvírá se nádherný výhled na Mono Lake. Jezero, které je údajně 2,5 slanější než oceán obklopuje měsíční krajina. Působivá je hlavně rozhlehlost, která se dá těžko foťákem zachytit. Prašnou silnicí dojíždíme až k místům, které se nazývají „South Tufa“ a „Navy Beach“ – na břehu poletují mračna much a z jezera se zvedají jakési kamenné „krápníky“ – útvary, které se odkryly, poté co klesla hladina jezera. Celé to působí trochu mimozemsky a rozhodně to má svojí atmosféru. Coby Pán Much sundávám sandály a zanořuju se po kolena do solné lázně…

Další den si dáváme menší zajížďku do Bodie. Během zlatokopecké horečky to bylo rušné město hříchu. „Bad men“ tam pili „bad whisky“ a pod jejím vlivem co noc někoho vodkráglovali. Kvůli zlatu přečkávali kruté zimy i léta, které v pustině vládly. Jakmile horečka opadla, postupně Bodie zpustlo a stalo se z něj slavné kalifornské město duchů. Procházíme s Lenčou mezi dřevěnými boudami pobitými plechem, pohozenými zrezavělými nástroji, nakukujem do zašlých oken. Pálí slunko a fouká studený vítr. Melancholii místa bohužel trochu ruší houfy turistů.

Z Bodie se už vydáváme po široké rovné highway přímo na jih – po pravé straně se tyčí vysoké štíty Sierra Nevady. Jedeme údolím zvaným Owens Valley a naším cílem je městečko Lone Pine a stejnojmenný kemp ležící kousek od něj.

 Kemp je na perfektním místě – přímo pod horami, konkrétně přímo pod Mount Whitney – nejvyšší horou USA (4421 m.n.m. – vpravo od sójovky, zhruba mezi dvěma hrnky). Kromě bear lockerů je v kempu také upozornění na chřestýše. Ani jedno nepotkáváme, ale nad hlavama nám poletují se soumrakem netopýři. 

Naprosto famózní je na tomto místě hvězdná obloha – kochám se mléčnou dráhou a počtem hvězd, který jsem zatím nikde neviděl.

Další den se cesta stočí na východ a vyrazíme přes Údolí smrti do Las Vegas…

Žádné komentáře:

Okomentovat